Schildje van de Opleidingscentrum Technische Dienst.
TS speld
Het ontstaan van de Technische dienst dateert van 20 maart 1941, in de Engelse plaats Congleton opgericht door Nederlanders die de oversteek hebben gemaakt uit door Duits bezetgebied naar het vrije England. Daar werden de technische vaklieden ingedeeld bij de Nederlandse brigade, die later omgedoopt werd door Konigin Wilhelmina tot de Garde Fuseliers Prinses Irene Brigade.
Het technisch personeel werd door de REME ( Royal Electric and Mechanic Engeneers) gevormde en omgebouwd naar Brigade onderhouds peletons. Geformeerd om de GFPI Brigade te ondersteunen tijdens de overtocht (d-day) en de opmars naar bezet Nederland via Frankrijk en Belgie.
Na de bevrijding, zo rond 1948 heeft de GFPI de Engelse tradities in ere gehouden, de CT met piekhelm, maar ook de Technische Troepen hebben de Engelse traditie behouden in ere van hun ontstaan, met de CT met piekhelm. Op de piekhelm staat daarom ook het embleem van de Engelse REME.
Dat is ook de reden dat je de Engelse regimentskleuren terug vind op de Regimentsvlag.
De REME kleuren met getal 109. De 109 betreft de Nederlandse eenheid, "Zelfstandige Mobiele Herstelwerkplaats" die samen met de GFPI de overtocht maakte naar de stranden van D-day. De door de Nederlandse minister van oorlog in London, werd op 20 maart 1941 de opdracht gegeven tot de oprichting van een Brigade met daarin een zelfstandige mobiele werkplaats, dat werd de 109. De Brigade werd omgetoverd tot de GFPI en de zelfstandige mobiele werkplaats werd na 1948 LTD, de LTD staat voor Leger Technische Dienst.
Op deze 2 vlaggen is duidelijk de traditie te zien van de oorsprong van onze TD.
Links is de huidige TD vlag te zien met in de rand de Engelse REME kleuren.
Rechts de Engelse REME vlag met in de linkerboven hoek hun embleem, dit embleem zie je ook weer terug op de piekhelm van de CT .
Toen de minister van oorlog de opdracht op 20 maart 1941 gaf, werden de eerste technisch opgeleide Nederlanders verzameld, dat waren 13 man. Hiermee is de eerste onderhoudsgroep geformeerd.
De zogenaamde "Light Aid Detachment".
Omdat 13 monteurs een te kleine groep is voor een bataljon, werd deze groep aangevuld tot zo'n 60 man en omgedoopt tot de IWD, Independant Workshop Detachment, de eenheid 109.
Tevens aangesloten bij de Platform Online Musea.
Hou de geschiedenis levend
Niet als een verwijt aan het verleden,
maar als een oproep aan de toekomst.
Louis de Wijze.
Heeft u vragen of wilt u iets van een verhaal, anekdote, emblemen, uniformen of wat voor aanvulling ook kwijt, wij zijn in alle zaken zeer geïnteresseerd. Zolang het te maken heeft met de Nederlandse militaire historie. Neem dan contact op via het contactformulier.